Omlet z warzywami czyli niedzielne śniadanko

Omlet to moje ulubione śniadanie. Robię go naprawdę na wiele sposobów a dziś przedstawię Wam taki który robię najczęściej w niedzielę kiedy mam czas posnuć się od rana z kubkiem kawy ,a potem celebrować własnoręcznie przyrządzony posiłek

 Składniki na 1 porcję:

na omlet:

2 całe jajka

2 różyczki brokuła

2 pieczarki

1 średnia cebula

Odrobina oliwy lub masła

sól ziołowa, pieprz.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać odrobinę  oliwy lub masła. Umyte i rozdrobnione różyczki brokuła wrzucić na patelnie razem z pokrojoną cebulką i pieczarkami. Dolać 2 łyżki wody i poddusić pod przykryciem. W tym czasie rozbić do miseczki 2 jajka i doprawić solą i pieprzem rozkłócić. do podduszonych warzyw z których odparowała woda wlewamy jajka i czekamy aż omlet zacznie się ścinać. Potem lekko unosimy boki i pozwalamy spłynąć nadmiarowi jajka . Jeśli wszystkie produkty na patelni połączą się w całość omlet jest gotowy

D takiego omleta robie zawsze jakąś sałatkę ze świeżych warzyw. Do tego zrobiłam z tego co miałam akurat w lodówce.

Czyli :

koperek

szczypiorek

pomidorki śliwkowe

rzodkiewka

łyżka stołowa jogurtu (w tym przypadku grecki)

Do tego sól pieprz i co tam lubicie🙂

To fajne kolorowe smaczne i zdrowe śniadanko bardzo często gości w naszym rodzinnym menu.Podane z kromką pieczywa pełnoziarnistego zaspokaja głód na bardzo długo . no i jest skomponowane jak najbardziej wg. „modelu talerzyka”

Zostaw ślad że byłeś i czytałeś, :) Chętnie też zaglądam do moich czytelników.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s