Jak wzbogacić obiad w warzywa?

  • Dziś trochę o jedzeniu. Jak sprawić, żeby obiad był bardziej wartościowy? Przyrządzić surówkę ze świeżych warzyw. Surowe warzywa mają więcej witamin i mają niższy indeks glikemiczny niż gotowane (np. marchewka). Uwielbiam tradycyjną surówkę z białej kapusty.

Czego potrzebujesz do surówki:

pół główki kapusty średniej wielkości

jedna marchewka

małe jabłko

pół małej cebuli

olej lub oliwa

sól, pieprz do smaku

Jak zabrać się za przygotowanie?:

Na desce posiekaj drobno kapustę.

Przełóż do dużej miski,

dodaj sól (ja do takiej porcji dodaję około ćwierć łyżeczki). Rękami utrzyj kapustę, aż zmniejszy swoją objętość. Ja to robię tak:

Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę i jabłko, a cebulę pokrój w drobną kostkę.

Wszystko dodaj do kapusty,

dokładnie wymieszaj, polej oliwą, dodaj przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszaj. Gotowe.

Smacznego!

Życzę Ci udanych kompozycji warzywnych.

Asia

Zostaw ślad że byłeś i czytałeś, :) Chętnie też zaglądam do moich czytelników.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s