Wątróbka z jabłkami przepis

Przedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Wątróbka z jabłkami. Przygotowanie tego pełnowartościowego posiłku jest bardzo proste.  Najpierw składniki jakie są potrzebne:

Wątróbka – około 25 dag

dwie średnie cebule

dwa jabłka

oliwa

sól

Przygotowanie:

Pokrój cebulkę w paski, podsmaż na oliwie aż będzie miękka. Na  podsmażoną cebulkę połóż pokrojoną wątróbkę. Usmaż wątróbkę. Wątróbka nie powinna być zbyt długo smażona, bo będzie twarda. Przygotuj jabłka, umyj, wykrój środki, pokrój w ósemki. Nie obieraj. Usmaż na patelni z odrobiną wody i oleju. Jabłka powinny być krótko smażone, tak żeby się nie rozpadły, a były miękkie  Następnie przełóż jabłka do wątróbki, podgrzej i gotowe.

Ja podaję z surówką i ziemniakami lub kaszą gryczaną. Na zdjęciu prawidłowy rozkład proporcji wg modelu talerza – 1/2 to świeże warzywa, 1/4 białko, 1/4 węglowodany.

Smacznego.

Zostaw ślad że byłeś i czytałeś, :) Chętnie też zaglądam do moich czytelników.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s