imbir- mój zimowy przyjaciel

Z racji tego, że idzie taka pora roku jak zima i coraz częściej wracam do domu zziębnięta, szukam rozgrzania i przyjemnego ciepłego napoju, pojawił się w mojej lodówce imbir i zagościł na dobre kilka miesięcy.

Postanowiłam Wam dziś go przybliżyć, ponieważ jego działanie nie kończy się tylko na rozgrzewaniu ma jeszcze sporo innych właściwości.

 http://www.styl.pl/

Użytkowany jest od kilku tysiącleci. Nie występuje już nigdzie w stanie dzikim – imbir jest uprawiany. Zawiera wapńmagnez, fosfor potas.

W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza. Imbiru powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące, chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy. Imbir ma zastosowanie w produkcji kosmetyków zwłaszcza w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. W kuchni imbir także znalazł wiele zastosowań. Szczególną popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład curry.

Imbir jest zdecydowany i wyraźny. Pachnie trochę cytrusowo i słodko, w smaku jest pikantny, a także orzeźwiający. Dodany do ciężkich, tłustych dań czyni je lżejszymi, równoważy. Rzadko jest jedyną przyprawą – zestaw z czosnkiem i chilli jest nie do pobicia, ale dobrze łączy się również z kuminem i kolendrą, pieprzem czarnym i syczuańskim, goździkami, anyżem, cynamonem, kardamonem, gorczycą, kurkumą. Skórka cytrynowa i pomarańczowa podkreślają jego cytrusowe nuty.

Zazwyczaj przed gotowaniem obiera się cienką skórkę, najłatwiej obieraczką do warzyw. Można zostawić skórkę, jeżeli dodajemy do potrawy lekko zgniecione plastry imbiru, które przed podaniem usuwamy. Jeżeli chcemy, by imbir ‚rozpłynął się’ w sosie lub równo przeniknął marynatę, wyciskamy małe kawałki przez praskę do czosnku. Najładniej wyglądają cienkie zapałki z imbiru. Obieramy grubo korzeń, nadając mu kształt prostopadłościanu (skórki możemy zagotować w cukrowym syropie i trzymać, jako imbirowy słodzik). Następnie kroimy prostokątne plastry w poprzek włókien i dalej w cienkie słupki. Zrumienione w głębokim oleju długie wiórki są ładną i smakowitą posypką do dań.

Zalety imbiru:

  • ułatwia trawienie, olejek zawarty w imbirze pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie i rozkurczowo.
  • jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej, zapobiega wymiotom
  • zmniejsza zlepianie płytek krwi, przeciwdziała zakrzepom, zmniejsza poziom cholesterolu
  • łagodzi bóle miesiączkowe
  • leczy przeziębienia, zawiera substancje przeciwzapalne, przynosi ulgę chorym stawom, ma działanie rozgrzewające
  • leczy migreny
  • działa przeciwobrzękowo, zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, zmniejsza obrzęki
  • działa odkażająco i odświeżająco, leczy infekcje – można płukać nim gardło (w1 szklance ciepłej wody rozpuścić 2łyżeczki sproszkowanego imbiru )
  • poprawia ukrwienie mózgu, pamięć i koncentrację
  • przeciwdziała mdłościom po narkozie i chemioterapii – działanie przeciwwymiotne preparatów otrzymanych z kłącza imbiru potwierdzone zostało w licznych badaniach klinicznych.
  • poprawia krążenie, ma działanie rozgrzewające, także na narządy płciowe (uznawany za afrodyzjak).

Znalazłam też kilka ciekawych przepisów z zastosowaniem imbiru.

Do gustu szczególnie przypadł mi ten. Który polecam szczególnie osobom z zaburzoną przemianą materii.

Rozgrzewająca herbata z imbirem wg Pięciu Przemian:

  • Czarna herbata
  • Wrzątek
  • Liść laurowy
  • Goździk
  • Imbir starty lub w plasterku

W tym przepisie ważna jest kolejność dodawanych składników!

Sos pomidorowy z dodatkiem imbiru

  • Kawałek świeżego imbiru
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól pieprz cayenne kawałek imbiru do przybrania

 

Sałatka z imbirowym sosem
mała główka sałaty połowa główki sałaty karbowanej duża cykoria pół strąka czerwonej i żółtej papryki kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji   Sos: 0,33 szklanki soku pomidorowego 5 łyżek oliwy 5 łyżek sosu sojowego łyżka octu winnego 2 łyżki startego imbiru łyżka cukru

Kawa imbirowa:
2-3 szczypty mielonego imbiru u trzeć z 2 łyżeczkami miodu. Zalać zaparzoną uprzednio kawą. Podawać z bitą śmietaną lub mlekiem.

Ostre grzanki z kozim serem

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta chilli w proszku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • 8-12 kromek pszennego pieczywa tostowego
  • 8-12 grubych plastrów dojrzewającego koziego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • listki mięty lub bazylii

Sposób przygotowania

Starty czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera. Zapiekamy (180°C), aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami.

 

Źródła wykorzystane w artykule „Wysokie obcasy”, ”Zwierciadło”,Mam zdrowie.pl.

2 uwagi do wpisu “imbir- mój zimowy przyjaciel

Zostaw ślad że byłeś i czytałeś, :) Chętnie też zaglądam do moich czytelników.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s