Śledź – czy warto go jeść ?

Z racji tego że czas postu myślę, że temat śledzika na czasie:)

sledz

Tradycja spożywania śledzia gości w naszej kuchni od prawie od zawsze. Znajdziemy takich, którzy sobie nie wyobrażają życia bez śledzika i zdecydowanych przeciwników. Ja należę do tych pierwszych.

Co warto wiedzieć na temat śledzia?

Śledź to ryba morska, należąca do rodziny śledziowatych. Żyje stadnie w dużych ławicach. Jest rybą długowieczną- żyje ok. 20lat. Do najczęściej poławianych gatunków nalezą:

  • Śledź atlantycki
  • Śledź pacyficzny
  • Śledź bałtycki

Śledź najczęściej trafia do nas już zakonserwowany np., jako śledź solony. Do solenia nadają się śledzie duże, np. z Norwegii. Soli się je już na statku. Dzięki soli śledzie nabierają smaku i aromatu.

Możemy też kupić w. Matiesy (tzw. Śledź holenderski) konserwowane w niskoprocentowej solance. W domu przed przyrządzeniem krótko się je moczy.

No i śledzie wędzone. W Polsce wędzi się je w gorącym dymie. Zanim trafią do wędzarni są posypywane odrobiną soli lub zanurza w solance. Takie śledzie najlepiej podobno smakują zaraz po wędzeniu, kiedy są jeszcze ciepłe.Do wędzonych zaliczamy jeszcze piklingi, które są wędzone w całości.

No i na koniec śledź marynowany w zalewie octowej z dodatkiem przypraw i warzyw.

Smakosze śledzi lubią też ikrę śledzia i mlecz. Mlecz można podsmażyć na maśle i podawać z cytryną. A ikrę można przyrządzić jak kawior.

Wartości odżywcze śledzi

Śledź jest źródłem bardzo wielu składników odżywczych. Osoby, które mają niedobory mikroelementów powinny dodać śledzie do swojej diety. Zresztą sami zobaczcie, czemu warto:

Przeciętnie w 100g części jadalnej śledzia znajduję się:

  • 70, 9 g wody
  • 16, 3 g białka
  • 10, 7 g tłuszczu
  • 64mg cholesterolu
  • 239mg potasu
  • 219 mg fosforu
  • 89mg sodu
  • 32mg wapnia
  • 1, 1 mg cynku
  • 1, 07 mg Wit. E
  • 2, 9 mg Wit.PP

Białko śledzia jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Ma też bardzo wysoką, jakość, bo zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których nie potrafimy samodzielnie wytworzyć. Bardzo zdrowy jest również tłuszcz rybi. Który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące nas przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca. Obniżają też ciśnienie krwi. Tłuszcz śledzi zawiera również mało nasycone kwasy tłuszczowe, sprzyjające niekorzystnemu procesowi osadzania się złego cholesterolu w tętnicach.

Trzeba pamiętać jednak o tymże śledzie i ryby tak jak inne rodzaje mięsa, są produktami zakwaszającymi organizm. Dlatego powinno się je spożywać łącząc je z warzywami lub owocami, które neutralizują nadmiar kwasu.

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu śledzia?

Po pierwsze na to czy są dobrze przykryte solanką. Jeśli jest jej za mało, śledź zmienia smak na gorzkawy i mdły a skóra jest brązowa lub żółta.

Śledzie solone powinny mieć nieuszkodzoną, przylegającą do mięsa skórę, srebrzyste łuski, mięso ściśle przylegające do ości, estetyczne o białym zabarwieniu.

Podsumowując:

Jeśli jesteś na diecie, chorujesz, lub  zmieniasz swój styl na zdrowy. Dodaj koniecznie sledze do swojego jadłospisu. Jeśli jesteście zainteresowani przepisami na śledzie. Piszcie w komentarzach. Chętnie podam Wam kilka. Sama bardzo lubię śledzie i często je przyrządzam.

Jeden Asi śledziowy przepis znajdziecie TUTAJ

źródło: Tadeusz Barowicz „Śledź na różne sposoby”

12 uwag do wpisu “Śledź – czy warto go jeść ?

  1. Sledzie, czyli ryby wedzone jak i wszystkie produkty wedzone sa niezdrowe. Powoduja raka. To sa najnowsze badania na ten temat w USA i opublikowane w listopadzie 2015. Choroba nowotworowa powstaje najprawdopodobniej z dymu (jedzenie wedzonych rzeczy, jak wedliny i inne. Pozdrawiam.

Zostaw ślad że byłeś i czytałeś, :) Chętnie też zaglądam do moich czytelników.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s