Krem z brokułów z indykiem – wersja lekka

Potrzebowałam wczoraj zrobić coś lekkiego na obiad. W lodówce znalazłam brokuły. Pierwszy pomysł był taki, że zrobie je jako dodatek do ryby, ale miałam ochotę na zupę więc padło na:

„Krem z brokułów”

Produkty:

  • 0,5 kg brokułów
  • 1 marchew
  • 1 pietrtuszka
  • kawałek selera
  • golonka indycza
  • 3 średnie ziemniaki
  • lubczyk świeży bądź suszony
  • sól
  • pieprz.

Przygotowanie:

Indyka umyć, zalać wodą i gotować ok 30 min. W tym czasie przygotować warzywa i pokroić w kostkę, brokuły podzielić na różyczki. Następnie dodać do gotującego się mięsa.  Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, zupę doprawić solą i pieprzem i zblendować na gładką masę. ( Jeśli chcecie by krem był bardziej gęsty można dodać więcej ziemniaka) mięso z indyka oddzielić od kości i pokrojone w kostkę dodać do kremu. Podawać gorący można dodać odrobinę jogurtu.

Zupa jest bardzo pożywna. Szybka do zrobienia. Zamiast golonki można spokojnie użyć piersi wtedy przygotowanie skraca się o połowę. Polecam wszystkim a szczególnie tym osobom, które się odchudzają. Wartość kaloryczna 100g to jakieś 55 kcal.

Smacznego.

Zostaw ślad że byłeś i czytałeś, :) Chętnie też zaglądam do moich czytelników.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s