Krupnik w wersji dietetycznej

Dziś przedstawię Wam moją wersję krupniku . Jest on stałym gościem w moim menu. Po pierwsze dlatego,że uwielbiam zupy i wszelkiego rodzaju kasze. Po drugie. Ze to zupa która jest jak najbardziej zbilansowanym posiłkiem . Krupnik  jest też niskokaloryczny. (oczywiście w tej wersji ) 100g ma ok . 60 kalorii

Składniki:

skrzydło z indyka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

3-4 ziemniaki

pół szklanki kaszy jęczmiennej

łyżka płatków owsianych

ziołowy pieprz,

sól (lub sos sojowy)

zielona pietruszka.

listek świeżego lubczyku

Przygotowanie:

Mięso z indyka dobrze umyć, sparzyć i wrzucić do gotującej się wody. Obrane warzywa pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Następnie opłukać kaszę i wrzucić do reszty razem z kaszą dodać płatki owsiane i gotować  jeszcze ok 20min . Pod koniec gotowania doprawić do smaku przyprawami wg. uznania i podawać gorący posypany obficie zieloną pietruszką. (Ja osobiście lubię krupnik ugotować wcześniej by odstał około godziny. Jest wtedy o wiele smaczniejszy.:)

Zostaw ślad że byłeś i czytałeś, :) Chętnie też zaglądam do moich czytelników.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s