Koper włoski

Dziś może jakieś wiadomości od kuchni🙂

Właśnie sobie przyrządzałam sałatkę do pracy, kiedy przyszedł mi do głowy pomysł na wpis.

O koprze włoskim jeszcze Wam nigdy nie wspominałam a chyba warto…

DSC_0165

…Koper włoski to gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny. Zalicza się do rodziny selerowatych. Dziki można spotkać w strefie śródziemnomorskiej. Jest uprawiany głównie w krajach śródziemnomorskich jako warzywo, w Polsce – dla celów leczniczych i nie tylko.

Substancje lecznicze kopru

Substancje czynne to: glikozydy fenolowe, flawonoidy,  olejek eteryczny (anetol), sole mineralne, cukry

Działanie

Koper włoski stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Ma właściwości wiatropędne, łagodzi ból wywołany wzdęciami i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych, szczególnie u niemowląt, małych dzieci oraz osób starszych.

Koper pobudza również wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych oraz przywraca prawidłowy ruch nabłonka rzęskowego, co ułatwia odkrztuszanie. Owoce kopru włoskiego mają słabe działanie mlekopędne, co wykorzystywane jest czasem przez karmiące matki.

Związki tego surowca likwidują wzdęcia, wiatry, nadmierną fermentację w jelitach oraz pobudzają żołądek do intensywniejszego działania.

Koper włoski w kuchni

Roślina, zwłaszcza po zmiażdżeniu posiada oryginalny, bardzo silny zapach, a smak korzenny i trochę słodkawy.

Własności owocu fenkułu przypominają właściwości anyżu. Podstawowym składnikiem, obok wielu innych czynnych substancji, kopru włoskiego jest olejek lotny o dość złożonej budowie. Jako przyprawa o smaku korzennym, owoce kopru włoskiego bywają dodawane do pierników.

W gastronomii koper używany bywa jako przyprawa (do chleba, ciast), zaś olejek fenkułowy służy do zaprawiania likierów. Liście kopru włoskiego mają duże ilości kwasu askorbinowego i karoten. Razem z łodygami są doskonałą przyprawą do marynat i konserw (nawet po wysuszeniu nie tracą aromatu).

We Francji i Włoszech bulwy kopru podaje się jako sałatkę i jarzynę, dodaje do potraw z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Młode pędy używane są do zup, sałatek. Wspaniale łączy się z pieczonym mięsem: jagnięciną, cielęciną czy drobiem. Można nim wzbogacić sos do pieczystego, posypać gotowane jarzyny z masłem i owoce morza. Posiekane listki podnoszą zalety omletów i sałat. W naszym kraju używa się raczej tylko ziaren do przyprawiania potraw.

DSC_0168

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, z pewnością go polubisz. Z koprem włoskim można zrobić wszystko: jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach (wielbicieli korzennych smaków zachęcamy więc do delektowania się fenkułem na surowo). Przydatne w kuchni są niemal wszystkie części rośliny, nie tylko bulwa. Gałązki, przypominające koperek, możemy wykorzystać do dekoracji dania, łodygi natomiast doskonale wzbogacą smak zup. Usuwamy tylko łykowate, zewnętrzne liście fenkuła.  Jeśli chcesz otrzymać paski, pokrój bulwę pionowo, jeśli paski – poziomo. Tak przygotowany koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub makaronów. Można go wcześniej podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub poddusić na sklarowanym maśle z odrobiną przypraw – w tej wersji wyśmienicie smakuje nawet solo! Ja wykorzystuję do sałatek i ryb. Polecam bo to naprawdę wartościowe warzywo🙂

2 uwagi do wpisu “Koper włoski

Zostaw ślad że byłeś i czytałeś, :) Chętnie też zaglądam do moich czytelników.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s