Zalety miodu i jego rodzaje część 1

Dziś chciałam Wam wrzucić garść informacji o miodzie i jego właściwościach.

pobrane

Sama od dość dawna jestem mu wierna, kupuję miody różnego rodzaju i dodaję wszędzie gdzie się da. Teraz w okresie zimowym bardzo szybko uszczuplają mi się zapasy tego zdrowego produktu. Najczęściej ląduje w mojej kawie i porannych owsiankach i jaglankach. A moje dziecko jest fanem kanapki z masłem i miodem;)

Dlaczego warto dodać miód do swojej diety ?

Miód jako naturalny produkt spożywczy, słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy znajduje zastosowanie od wielu tysięcy lat. W zapiskach sumeryjskich sprzed 4000 lat zalecano miód jako produkt odżywczy i leczniczy. Hipokrates uważany za ojca medycyny (V w. p.ch.) stosował miód w sporządzaniu maści, słodzeniu wywarów ziół. Jego uczniowie opracowali ponad 300 recept z miodem.
Starożytni Grecy spożywali duże ilości miodu. Uważali, że zapewnia im siłę, zdrowie, długowieczność. Miód ceniony był także w Egipcie. Królowa Kleopatra do pielęgnacji swej urody zażywała kąpieli z oślego mleka i miodu. Awicenna (8 w.) uczony arabski w dziele „Canon medicine” zaliczył miód do ważnych leków. Przez wiele wieków miód był produktem do słodzenia oraz do wytwarzania napojów alkoholowych. Nasz kraj ma bardzo długą tradycję w produkcji miodu pitnego.
Co to takiego miód ?
Miód – naturalny słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin lub innych słodkich soków roślinnych (spadzi), wzbogacony i przetworzony pod wpływem wydzielin gruczołów pszczół i dojrzewający w plastrach. Nektar to aromatyczna, słodka wydzielina nektarników roślin (miodników), zbierana przez pszczoły i przerabiana przez nie w ulu.
Spadź to słodka ciecz występująca na liściach, igłach, młodych pędach w miejscach nakłuć przez mszyce, czerwce i miodówki. W soku roślinnym jest dużo białka wykorzystywanego przez te owady, oraz dużo cukrów nie spożywanych przez nie. Pozostawiony gęsty sok jest zbierany przez pszczoły i przerabiany w ulu na miód.
Świeży miód jest płynny, nazywamy go patoką. Po pewnym czasie zależnym od gatunku miodu krystalizuje, nazywa się wówczas krupcem.
Poszczególne gatunki miodu mają zbliżony skład chemiczny i charakteryzują się zbliżonymi właściwościami chemicznymi, leczniczymi i odżywczymi. Są jednak miody szczególnie bogate w jakieś składniki, dzięki którym miody te są szczególnie przydatne w określonych schorzeniach.
Mamy różne rodzaje miodu…
 Miód akacjowy – (nektarowy, jasny) – kolor biały lub kremowy, zapach kwiatów akacji, smak słodki, mdły. Długo nie krystalizuje. Zalecany diabetykom. Stosowany przy zaburzeniach trawienia (zgaga, nadkwasota) oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego – zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.Miód rzepakowy – (nektarowy, jasny) – kolor biały do jasnożółtej, o słabym zapachu kwiatów rzepaku, o smaku słodkim z dodatkiem gorzkiego. Zawiera olejki eteryczne, glukozę, goryczki, witaminy i sporo aminokwasów. Szybko krystalizuje, zapach i wygląd po skrystalizowaniu mało apetyczny. Wspomaga leczenie schorzeń wątroby, trzustki, nerek, dróg moczowych, układu krwionośnego. Ma działanie wzmacniające.

Miód lipowy – (nektarowy, jasny) – kolor herbaciany, zapach kwiatów lipy, smak ostry, gorzkawy. Zawiera olejki eteryczne, saponiny, witaminę C i inne składniki o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym i uspakajającym. Posiada dużą aktywność antybiotyczną.

Miód koniczynowy – (nektarowy, jasny) – z koniczyny białej – słomkowy o słodkim smaku; z czerwonej – łososiowy, lekko kwaśny. Słaby zapach kwiatów koniczyny. W miodzie tym jest dużo glikozydów, alkaloidów, kurmaryny, witamin i barwników. Działa uspakajająco, stosowany jest w wyczerpaniu nerwowym i anemii.

Miód malinowy – (nektarowy, jasny) – barwa złocista, zapach malin o kwaśnym smaku. Zawiera dużo kwasów organicznych, w tym salicylowy, dużo pektyn i witamin oraz sporo mikroelementów. Stosowany jest leczniczo w wielu schorzeniach, m.in. w przeziębieniach, grypie, schorzeniach górnych dróg oddechowych, a także miażdżyc.

Miód wielokwiatowy – (nektarowy, ciemny) – zbierany z różnych ziół i roślin uprawnych. Najczęściej jest koloru jasnobrązowego, o zapachu zależnym od zebranego nektaru. Stosowany przy schorzeniach alergicznych i dróg oddechowych, np. astmie.

Miód gryczany – (nektarowy, ciemny) – koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zawiera sporą ilość substancji lotnych, pochodnych olejków eterycznych, soli mineralnych, enzymów, rutyny, inhibin, hormonów. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, po dużych wysiłkach lub chorobach i w rekonwalescencji.

Miód wrzosowy – (nektarowy, ciemny) – koloru brunatnego, o zapachu kwiatów wrzosu i ostrym, gorzkawym smaku. Zawiera arbustynę, dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki. Stosowany w zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.

Miód z drzew iglastych – (spadziowy, jasny) – jest szarozielony, o zapachu korzennym, smaku delikatnym, aczkolwiek mało słodki. W tym miodzie występuje cukier spadziowy – melicytoza, oraz dużo dekstryn, związków azotowych i mikroelementów. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie. Stosowany przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego. Przeciwdziała promieniowaniu jonizującemu.

Miód z drzew liściastych – (spadziowy, jasny) – mieszanina głównie lipy, klonu jawora. Barwa zielonkawozłocista i szarozielona. Posiada słaby zapach korzenny, a smak raczej cierpki. Ma właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące.

Miód mieszany – (mieszany, ciemny) – kolor brunatnozielony, zapach różny, przeważnie korzenny; mało słodki. Ma dużą aktywność antybiotyczną.

A jutro o tym przy jakich schorzeniach miód jest pomocny.
źródło;pasieka rostkowski.

8 uwag do wpisu “Zalety miodu i jego rodzaje część 1

  1. Uwielbiam miód, ląduje on u mnie w wielu potrawach ( a w sosach do sałatek to już w ogóle bajka). My mamy swój własny miodzik od naszych pszczół,wprawdzie mamy chyba tylko 3 ule- nie orientuję się w tym zbytnio,ponieważ zajmował się tym mój tata,a teraz brat- ale co roku parę słoików można zebrać🙂

Zostaw ślad że byłeś i czytałeś, :) Chętnie też zaglądam do moich czytelników.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s